Това се случва за първи път след скандала „Яневагейт”

За първи път след скандала „

По темата

” проговоря вече бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Това стана по време на заседанието по делото „Червеи", където Янева и бившият шеф на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР -  Тодор Костадинов, отговарят за незаконно подслушване.

На първа инстанция Янева получи условна присъда, а Костадинов глоба от 3000 лева. Сега делото се гледа в Апелативния съд.

Междувременно прокуратурата стартира разследване срещу Янева заради така наречения скандал „Яневагейт”. В записи, изтекли в медиите, Янева, адвокат Момчил Мондешки и съдията Румяна Ченалова си говорят затова кой кого „опрасква” в съдебната система, както и че службите се държат от ДПС, а Делян Пеевски кадрува в съдебната система. В един от последните записи тримата обсъждат, че Пеевски и премиерът Борисов, както те се изразяват „играят в един отбор”.

„Прокуратурата е възобновила проверката по случая, което значи, че се очаква моят разпит пред прокуратурата. Каквото и да ви кажа, ще бъде свързано със следствена тайна и не е редно да ви го кажа първо на вас, а е редно да го кажа на компетентния орган. Така че мисля, че да създавам в днешния ден сензации няма смисъл”, заяви Янева.

Запитана откога се познават с адвокат Момчил Мондешки, тя обясни, че е от времето, когато е била председател на съда.