Делото срещу нея стана известно като делото "Червеи"

 

Софийският градски съд осъди условно бившият председател на СГС Владимира Янева на една година затвор с три години изпитателен срок.   

Още по темата

 

 Делото срещу Янева стана известно като делото "Червеи", а заедно с нея подсъдим беше и бившият шеф на отдел „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов. 

 

Бившата шефка на Софийския градския съд бе обвинена, че в разрез със закона е разрешила подслушване и следене на централния полицейски регистър в продължение на 300 дни. А Тодор Костадинов бе обвинен в съставянето на шест официални документа, в които е удостоверил неверни обстоятелства.

 

В четвъртък държавното обвинение поиска и за двамата ефективни присъди от 2 години и половина. Градските съдии обаче оправдаха Костадинов по едно от повдигнатите му обвинения, а по друго му наложи административно наказание – глоба от 3000 лева.

 

По делото бяха разпитани и Цветлин Йовчев, Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. Обвиненията тогава се преместиха извън залата, където и тримата директно обвиниха Атанас Атанасов, Радан Кънев и правосъдния министър, че "клатят държавата". По думите на тримата бивши силови шефове, в ДСБ имат лични интереси и създали изкуствено разработката "Червеи", която нямала нищо общо с подслушване. 

 

Операция "Червеи" беше един от най-големите скандали миналата година. Разработката беше посочена като заплаха за националната сигурност, тъй като била пробита информационната система на МВР, a данните - "изнесени". Официално поводът за старт на тази разработка бил да се проследи дали и кой служител на МВР изнася информация към криминални среди.

 

В петък Владимира Янева трябваше да са яви на разпит пред ДАНС. Така и не стана ясно дали е била разпитана.


Пред  Агенцията обаче показания даде бившата й приятелка Румяна Ченалова. Имената на двете бяха замесени в серия от записи, които изтекоха в медиите. Скандални в тях се оказаха коментарите за търговията с влияние в държавата и в правосъдната система.


Ченалова потвърди, че записите вероятно са правени в дома й. А мъжът, който се чува от време на време на тях, е адвокат Момчил Мондешки. 


Екс-съдийката обясни, че е обект на разправа и двоен стандарт от страна на ВСС и разследващите.