Милиардерът отрича човешкия фактор в глобалното затопляне

Може ли Доналд Тръмп да повлияе на световните усилия срещу глобалното затопляне? Новоизбраният президент е против участието на САЩ в ограничаването на вредните емисии във въздуха. В Маракеш се провежда световна конференция за климата на ООН. Десислава Банова присъства на нея. 

По темата

Тръмп нарича промените в климата "измама" и заплашва да изтегли страната от постигнатото след дълги преговори споразумение от Париж. В Мароко представители на 200 държави се събраха, за да обмислят какъв да е следващият ход.

СНИМКИ ОТ УЧАСТИЕТО НА ДЕСИ БАНОВА В КОНФЕРЕНЦИЯТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Тръмп нарича данните, че човешката дейност води до глобално затопляне "манипулация". Обеща да премахне правилата, които Барак Обама въведе, за да ограничи изхвърлянето на парникови газове в атмосферата.

Ако Съединените щати излязат от Парижкото споразумение, това ще бъде удар за целия план. Преди 6 месеца 193 държави се разбраха да работят за три основни цели. Ограничаване на покачването на средната температура на планетата, по-добра готовност за справяне с природните бедствия и осигуряване на милиарди долари от по-богатите страни, с които планът да се изпълни реално.

Съединените щати произвеждат 18% от въглеродния диоксид, изхвърлян в атмосферата. Затова участието им в Парижкото споразумение е решаващо. На конференцията учените отново обясняват, че средната температура на Земята трябва да бъде запазена до само 2 градуса над нивата от преди индустриалната епоха. В противен случай ни чакат по-мощни урагани и по-големи наводнения.

По-рано през годината видяхме една от най-впечатляващите демонстрации на модерните, алтернативни технологии. Самолетът „Солар Импулс 2” обиколи Земята, използвайки само слънчеви батерии. Единият от пилотите на историческият полет застана пред камерата на NOVA.

„Всички екологично чисти технологии, които направиха нашия самолет толкова ефективен, могат да бъдат използвани навсякъде. И това дава решения. За промените на климата, за защита на околната среда, за спиране на замърсяването”, казва Бернар Пикар.