Страната ни се нарежда на 82 позиция от общо 137 държави

Условията за предприемачество у нас са се влошили рязко през последната година, сочи глобално проучване. Страната ни се нарежда на 82 позиция от общо 137 държави. 12 месеца по-рано България е заемала 46-о място.

По темата

Индикаторът оценява средата, в която работят предприемачите, възможностите и препятствията, които те срещат. Съединените щати, Швейцария и Канада заемат първите три места в класацията, а на дъното са Сиера Леоне, Бурунди и Чад.

От страните на Балканите България е държавата с най-лоши условия, а първи са турците, които заемат 36-а позиция.

Много важно е да се отбележи, че 82-рата позиция на България не е всъщност спад в сравнение с предишно 46-о място, тъй като предният ранкинг е въз основа на усреднени данни от Румъния и Черна гора от различни исторически периоди, уточняват от GEM България.

„GEM България произведе своите първи проучвания през 2015 г., които данни, в комбинация с други показатели, избрани от индекса GEDI, поставят България на 82-ро място. Както пише в нашия доклад за България за 2015/16 г., за да получи пълно разбиране на околната среда и на предприемаческата дейност в страната, от решаващо значение е да се гледа цялата картина на предприемаческата екосистема”, обясняват още от там.