"Не трябва да допуснем оставката на правителството да прерасне в парламентарна криза", каза той

"Целта не е да се нареди един служебен кабинет, а да се проведат консултациите за намиране на формула за съставяне на кабинет от парламентарно представените партии", каза в интервю за БНТ президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава от вчера провежда консултации с парламентарно представените политически сили, след като кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка заради загубата на ГЕРБ на президентския вот.

Смисълът на политическите консултации не е да се определят министри и „да се спрягат имена“. На този етап не може да се говори за служебно правителство, категоричен беше президентът. „Смисълът на тези консултации, съгласно духа на Конституцията, е, че трябва да се опитаме да запазим стабилността, парламентарния ред и да не допуснем разрастване на политическата криза“, подчерта държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът провежда консултации с БСП

Запитан дали е станало дума за бъдещо служебно правителство по време на срещата с Бойко Борисов и с Цветан Цветанов от ГЕРБ, президентът каза: "Категорично не, от гледна точка на конкретни личности, а само принципи".

Борисов: Няма да участваме в служебен кабинет (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Искам много ясно да заявя, че с оглед на всички слухове, които се разпространяват чрез медиите, с оглед на всички коментари и всички личности, които се спрягат за министри, за министър-председатели, да го кажа ясно и категорично на всички. Днес имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Не е това моята задача сега. Моята задача като демократ, като човек, който познава Конституцията на България и не само текстовете, но и духа на Конституцията, ми казва, че аз трябва да положа всички усилия - и не само аз, а и парламентарно представените политически сили, за да можем да не допуснем политическата криза, която се разрази с оставката на правителството, да прерасне в парламентарна криза. Това прилича на един държавен глава", категоричен е Росен Плевнелиев.

„Ще продължа да търся начин да запазя това Народно събрание, защото има проведен национален референдум, предстои първото българско председателство на Съвета на министрите на ЕС, имаме антикорупционно и антитерористично законодателство, които трябва да бъдат приети. Най-вече, трябва да бъде приет и бюджет за 2017 година“, допълни президентът.

След разговорите с всички парламентарно представени политически сили държавният глава си запазва правото да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). На извънредното заседание на КСНС президентът ще запознае участниците с резултатите от проведените консултации и заедно с представители на изпълнителната и на законодателната власт, участници в КСНС, ще търси съгласие за изход от политическата криза.

Целта на КСНС е само една – как да намерим решение за запазване на политическата и парламентарна стабилност в държавата“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Ако се окаже, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена и датата, на която да се проведат парламентарни избори. Едва след това президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. „Връчването на мандатите няма за цел да „ги претупаме за ден-два и парламентът да си замине“. Връчването на мандатите има за цел политическите партии да положат усилия да сформират правителство“, каза още държавният глава.

„Няма да допусна противопоставяне на действащия президент и на неговия приемник. Това не е в интерес на българския народ. Няма да допусна и ситуация, в която един президент си назначава служебно правителство, а следващият го разпуска и назначава свое служебно правителство“, коментира президентът Плевнелиев. „Национално отговорното решение минава през съвместни действия на двамата президенти. Категоричен съм обаче, че никога не съм бягал от отговорност, няма да избягам и сега. Имам готовност да нося отговорност и ако е необходимо да съставя ново служебно правителство, ще го направя“, заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

„Моят апел към политическите партии е: нека положим усилия да потърсим и да намерим устойчиво решение в рамките на действащото Народно събрание. Ако това е невъзможно, продължаваме напред, като се опираме върху устоите на българската Конституция и на върховенството на правото“, каза още държавният глава.