Екип на NOVA откри разградената ограда

Репортерът на NOVA Надя Ганчева бе единственият журналист, успял да премине зад стените на лагера, докато бунтът назряваше. 

СЛЕД БУНТА: КАК ИЗГЛЕЖДА ЛАГЕРЪТ ОТВЪТРЕ (СНИМКИ)

"Няма я оградата на бежанския център в Харманли. Отворен е цял портал, през който бежанците излизат навън. През него са избягали и служителите от столовата, когато става първият бунт", разказа репортерът Надя Ганчева.

НАПРЕЖЕНИЕ В ХАРМАНЛИ: Над 300 задържани след бунта в бежанския център

Каква е хронологията на събитията?

Водни оръдия, гумени куршуми и сълзотворен газ срещу бежанците. Полицията влезе два пъти в битка с мигрантите в Харманли. Първият бунт се възпламени преди обяд. Запалени гуми, счупени прозорци и стотици хвърлени камъни. А служителите в атакуваната столова били спасени от сирийските жени. Те застанали между афганистанците и служителите. Полицията нахлу и овладя положението. Институциите започнаха да търсят организаторите на протеста и да преговарят с бежанците. Напрежението според Държавната агенция за бежанците, било предизвикано от временната мярка чужденците да не излизат от центъра. 

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Зад стените на лагера при повторния бунт в Харманли

Органите на реда използваха срещу бежанците водни оръдия и гумени куршуми. Резултатът - 24 полицаи са ранени, има и пострадали мигранти. Броят на задържаните до момента е над 300 души.

Напрежението вътре в бежанския център провокира напрежение и пред него. Жители на Харманли искаха да влязат в бежанския център и да се саморазправят с беженците. Дотук се стигна, след като от вторник властите забраниха на мигрантите да излизат от центъра заради страховете от зарази.

Повече по темата гледайте във видеото.