Според анализаторите, не трябва да се прибързва с въвеждането на тази система

Ако никой не състави правителство, ще има предсрочни избори. Отворен стои въпроса, по какви правила ще са те. Депутати, политолози, конституционалисти и сценаристите на „Шоуто на Слави Трифонов” спориха в парламента. Трябва ли избирателната системата да стане мажоритарна, в два тура, както беше заложено в проведения референдум, подкрепен от над 2 милиона души. 

Омбудсманът внесе в НС законопроект за мажоритарни избори

Според анализаторите, не трябва да се прибързва с въвеждането на тази система. Според представителите на инициативния комитет, обаче народът е казал своята дума.

„Ако ще водим дебат да е за тава как да де приложи референдума. Трябва да се приеме закон. Всичко друго е тупане на топката. Ако ще се мотаете, кажете го открито, за да знаят хората”, казва Тошко Йорданов от инициативния комитет "Национален референдум 2016".

"За" и "против" мажоритарния вот

„Когато се местим от една къща в друга да видим дали не й падат керемидите”, коментира Димитър Делчев от Реформаторския блок.

„Изборите ще приличат на състезание в тесен семеен кръг. Разрушителният ефект ще се прояви”, коментира изборният експерт Димитър Димитров.