Според него трябва да се премине към парламентарни избори

България отново на път към предсрочни избори. След обявената вчера от Бойко Борисов подкрепа за кабинет на Патриоти или Реформатори, днес нещата се обърнаха на 180 градуса. Ябълката на раздора се оказа бюджетът за следващата година. 

До обяд всичко вървеше нормално. Макар и без мандат, Патриотите редиха кабинет - канеха министри на ГЕРБ, те отказваха. В свой стил Реформаторите обясняваха как тепърва ще се събират да решават дали биха приели мандат, а типично в стил ГЕРБ всичко се обърна в последния момент.

По темата

ГЕРБ на практика се върнаха на първоначалната си позиция - че няма да подкрепят никого и ще се ходи на избори, въпреки вчерашното обяснение на премиера, че дължи на партньорите си подкрепа, ако решат да правят кабинет. След премиерския зелен сигнал, мандатът стана още по-примамлив и в представите на желаещите дори се оформиха профилите на министри и премиер.

„Ние ще отидем доброжелателно и при БСП, и при ГЕРБ и отново ще поставим исканията за участие в едно правителство”, заяви Валери Симеонов.

Реформаторите също се замислиха, а и БДЦ решиха, че са способни да реализират мандата, а от ДПС заговориха за задкулисие.

Подозренията за договорки и пазарлъци се задълбочиха няколко часа по-късно. Катарзисът преживя катарзис и след извънредно заседание ГЕРБ решиха.

„Това, което ще направим, е да не участваме в създаването и формирането на кабинет в 43-ото Народно събрание”, заяви Цветан Цветанов.

Формален повод за този пореден обрат станаха предложенията на Патриотите за бюджета за догодина и очакваните скандали, породени от тях. По-специално 300 лева минимална пенсия.

„Не може да заложим принципите, които има ГЕРБ и да се съобразяваме с политики, които не съответстват с цялостния модел на държавата”, каза още Цветанов.

Въпреки това Патриотите все още са готови да вземат мандата, дори без подкрепа. От ГЕРБ увериха, че премиерът е наясно с новата, или по-точно със старата позиция на партията.

„Няма да допуснем едно мнозинство, което подкрепяше правителството две години, което сега се преформатира, да изнудва не само ГЕРБ, а да променя хода на икономическите политики в цялата държава”, заяви от своя страна председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова.

„ПФ всъщност се опитват да прокарат едни абсолютно популистки политики, чието място не е между първо и второ четене на тези закони. Те се опитват да направят кардинална промяна, а аз бих казала да развалят пенсионния модел, който съществува вече много години в България”, каза Стоянова.

Според нея предложението за 300 лева минимална пенсия ще означава 1.6 млрд. лева да бъдат пренасочвани от данъци към ДОО. По думите й така политики по здравеопазване, образование и социално подпомагане ще бъдат лишени от тези пари и те ще бъдат пренасочени към фонд „Пенсии”.