България може да получи служебно правителство точно по Коледа

България може да получи служебно правителство точно по Коледа. Дотам ще се стигне, ако и следващите два мандата за кабинет не са успешни.

Днес Реформаторите за първи път коментираха шансовете си да съставят правителство

По темата

След два дни политическата въртележка отново се завърта. Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на кабинет на БСП. Отсега обаче е почти сигурно, че Левицата ще го върне, както вече направиха и от ГЕРБ.

Така се очаква да се стигне до връчването на трети мандат до седмица по-късно. Росен Плевнелиев вече намекна, че най-вероятно той ще бъде даден на Реформаторския блок. От няколко дни позициите в дясно дали може да бъде съставен кабинет, са разнопосочни. Сигурно е, че ще им трябва подкрепа от по-големите партии, тоест - ГЕРБ. Оттам обаче засега не са готови да гласуват за нов кабинет в рамките на този парламент.

"Не ми се струва уместно, когато се предлага един мандат да обърнеш гръб. Ще има изводи, ще кажем ясно защо е даден мандатът от страна на президента на Реформаторския блок, ако това се случи", коментира съпредседателят на Реформаторския блок Меглена Кунева. 

"Правителството трябва да се определя от най-голямата партия  в парламента и това е политическата логика", категоричен бе министърът на финансите в оставка Владислав Горанов.