До петък общината в селото трябва да представи план кой от какво има нужда

По темата

7 са към момента жертвите на трагедията в Хитрино. Трима от пострадалите в Хитрино са все още с опасност за живота. Състоянието на другите се подобрява и към момента няма  риск за живота им. Общо в болниците в Шумен и Варна са настанени 13 души, ранени в следствие на експлозията.

26 са изцяло разрушените къщи в Хитрино, а от жп гарата в селото са останали само няколко стени.  

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИЯТА В ХИТРИНО

До петък общината в Хитрино трябва да представи план кой от какво има нужда, за да може 5-те милиона лева, отпуснати на Социалното министерство, да бъдат разпределени възможно най-скоро. С другите 5 милиона държавата ще възстановява общинска собственост, разрушена при взрива. Според социалния министър в оставка Зорница Русинова нормалният живот на хората може да се възстанови след година-две.

ПЪРВИ КАДРИ ОТ РАЗРУШЕНИТЕ ДОМОВЕ В ХИТРИНО ВИЖТЕ ТУК

След обезопасяването на Хитрино, около сто души по програми за заетост ще бъдат наети да помагат в разчистването. Според състоянието на семействата в селото ще се прецени кой от какво има нужда и кой да бъде настанен във фургон или временно жилище още следващите дни.

„Чисто морален ангажимент е държавата да помогне, защото при инцидента е използвана държавна инфраструктура. Но ако се окаже, че има виновен, държавата и кметството ще си търсят обезщетенията. Сега обаче няма време да се чакат съдебни процедури“. Това уточни вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. По думите му дори при брилянтна организация, съвземането на Хитрино ще отнеме месеци.

Възстановяването на жп линията в Хитрино ще струва около 1,5 млн. лв., по предварителните оценки на Транспортното министерство. 10-те милиона лева, които държавата отпусна на днешното извънредно правителствено заседание, идват от централния бюджет, отчете финасовият министър в оставка Владислав Горанов.

Гледайте във видеото как изглежда село Хитрино два дни след трагичния инцидент! 

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 

BIC: UNCRBGSF

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД