Наблюдава се тенденция за увеличаване на броя на пострадалите над 65 години

Статистиката показва, че всяка трета жена в света е жертва на домашно насилие, в България – всяка четвърта. Реалният брой на пострадалите вероятно е доста по-голям.  Жертвите не търсят помощ от самото начало - вярват, че нещата ще се променят. 

СНИМКИ ОТ КАМПАНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

По темата

През последната седмица в социалните мрежи се разпространи кампания на пловдивския клон на международната "Зонта" организация.  Ученици разказаха историите на жертви на домашно насилие върху тениски. Целта - превенция. 

Василена Гръбчева и операторът Димитър Василев се срещнаха с жерта на домашно насилие, която припознава своята история в една от тениските на „Зонта”. 

„Постоянно, почти, дори всеки ден беше пиян, удряше ме, детето се разболяваше, той все нямаше пари, предпочиташе да отиде в кръчмата и да си изхарчи парите за пиене”, спомня си младата жена. 

„Той не ме пускаше да си ходя, по време на бременността доста често ми се случваше да ме рита в корема, най-тежкото беше точно една седмица преди да родя. Тогава събрах най-необходимото и отидох при родителите ми”, разказа тя. 

По статистика на 11 неправителствени организации, за последната една година над 4200 жени са потърсили помощ по телефона, на 3600 е била оказана помощ, а 350 са били подслонени далеч от насилника. 

95 процента от насилваните са жени, като през последната година се наблюдава тенденция за увеличаване на жертвите над 65 години.