Една от три българки признава, че върху нея е упражнено домашно насилие

Все повече мъже у нас стават жертви на домашно насилие. Това показва ново национално изследване. Броят на жените и децата, подложени на тормоз в семейството си, също остава

По темата

тревожно голям. 

Една на всеки три българки признава, че върху нея е упражнено домашно насилие от партньора й. А при мъжете вече говорим за един от всеки четирима.  Според експертите обаче действителната цифра и при мъжете, и при жените е в пъти по-голяма, тъй като много от тях не се осмеляват да говорят за проблема. А  80% от насилниците в миналото си също са били жертва на насилие.

Тя е от София, но от година живее в Бургас. Търси ново начало - за себе си и детето си. Далеч от бившия съпруг, превърнал се в насилник. От първо лице героинята ни потвърждава това, което показва и последното изследване. Обществото ни продължава да е толерантно към проявите на агресия - физическа и вербална.

Експертите твърдят, че служителите у нас масово нямат нужната компетентност да помогнат на жертвата.

"Например много лични лекари отказват да дадат документ на жертвата за физическите щети, които е претърпяла, а са длъжни да го правят", посочва Славянка Иванова. 

И една нова тенденция - в последните години все повече мъже признават, че са подложени на системен тормоз от страна на половинката си, които вдигат скандали, чупят чинии, опитват се да изнудват, че ще лишат мъжете от жилището или от децата им, ако не направят едно или друго. Има жени, които извършват и физическо насилие, коментира Иванова.

Липсата на достатъчно кризисни центрове за настаняване остава друг сериозен проблем. Само 20 на брой в страната - с не повече от 20 места всеки. Защитено жилище не успява да получи и героинята ни.