Предполага се, че той може да избяга през нашата страна към Европа

По темата

Атентаторът от Истанбул е тръгнал към България. Тази информация мобилизира турските служби и подстъпите към границата ни бяха напълно блокирани.

Полицаите с бронежилетки и автомати спират буквално всеки, който пътува по пътищата към нашата граница. Проверяват се документите на пътуващите в тях и дори съдържанието на багажните отделения. Според турски медии, извънредни патрули има не само по официалните пътища, а и в горите в района.

„С нападението в „Ортакьой” те искат да пратят послание - ще тероризираме всички през новата година. Която и организация да стои зад атаката, нашият отговор е ясен - ще се борим с всички тях”, заяви Нуман Куртулмуш, вицепремиер на Турция.

Дни след кървавото нападение, журналисти бяха допуснати да влязат в клуб „Рейна”. В цялото заведение могат да се видят дупки от куршумите, с които атентатора е стрелял безразборно срещу празнуващите хора. В опит нападателят да бъде заловен, цели семейства бяха задържани от тежко въоръжени полицаи в Измир. Подозират ги във връзка с терористите от ИДИЛ, които поеха отговорност за нападението. 27 души са за постоянно в ареста.   

„Не трябва да се обяснява атаката в „Ортакьой” с разлика в начина на живот на клиентите там. Това е опит да се създаде разделение между хората. Нито един начин на живот не е забранен в Турция. Винаги е било така, откакто ние сме на власт”, заяви президентът Реджеп Ердоган.

Въпреки че знаят името на извършителя, властите все още не могат да го открият. Според министър от правителството, атентаторът е обучен. И успява да се изплъзне като не използва никакви електронни устройства.