Снимка на паспорта му беше показана по турската държавна телевизия

28-годишен мъж от Киргизстан е заподозрян за атентата в Истанбул от новогодишната нощ.

Местни медии дори разпространиха снимка на паспорта му и обявиха, че се казва Лакхе Машрапов. Паспортът е издаден на 21 октомври 2016 от държавата Киргизия. Автентичността на документа обаче не е потвърдена.

 

През изминалата нощ имаше поредица от акции, а 12 души бяха прибрани в ареста заради атентата.

По темата

Властите разполагат с пръстовите отпечатъци на извършителя, но все още не могат да го открият. По непотвърдени информации в медиите, той пристигнал в Турция със съпругата и двете си деца през ноември, а семейството му е арестувано снощи. 

Публикувано беше и видео, на което се твърди, че се вижда атентаторът да подава документите си през стъклено гише. Разпространено беше и селфи видео на предполагаемия извършител.

„Експертите твърдят, че този е много обучен. Анализират стъпките му и според тях той е ранен и е участвал в боеве. Дават му висока оценка, че е добър стрелец от близко разстояние”, заяви Илхан Андай, главен редактор „24 Родопи”.

„Представете си 180 изстрела, това означава, че е сменил 6 пълнителя. Професионален войник може би, 6 пълнителя не се сменят толкова лесно”, коментира проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.

Властите търсят предполагаемия стрелец от 1 януари на огромни пана из Истанбул.

Властите в Киргизстан обаче твърдят, че соченият за извършител на кървавото нападение не е мъжът, чийто паспорт показват турски медии. Мъжът, чийто паспорт е публикуван, е открит и разпитан в Киргизстан. Категорично човекът нямал нищо общо с нападението в нощния клуб „Рейна”. До сега са задържани 12 души.

След поредния атентат ресторантьори и хотелиери излязоха на протест срещу терора. Заведението на Булут е близо до брега на Мраморно море. Разчита на туризма, за да печели.

Хора като Булут поискаха повече сигурност за себе си и за бизнеса. 

Три дни след нападението Истанбул остава пуст. Хора в централната част на града почти няма, а по улиците се забелязват и съвсем малко туристи.

Тази сутрин отново имаше мащабна полицейска операция в един от кварталите, но няма арести.