Коментират Николай Радулов, бивш секретар на МВР, и Илхан Андай, главен редактор на „24 Родопи”

Продължава операцията на турската полиция за залавянето на извършителя на кървавия атентат в новогодишната нощ в клуб, при който бяха разстреляни 39 души.

Над 600 души е имало в клуба в тази нощ. Десетки са ранени. Една от пострадалите е 28-годишната Нурай Алиосман, която е родена в Шумен, а работи в Норвегия.

Много снимки се разпространиха на мъжа, извършил това престъпление. Извършителят обаче не е заловен за момента.

По темата

Хеликоптери летяха над Босфора, преглеждаха се всички възможни посоки, през които може да се измъкне. Градът е празен, а хората са уплашени.

През 2016 година в Турция бяха извършени десетки атентати.

„Миналата година общият брой на успешните атентати в Турция са 42 или 43, което значи, че всяка седмица е имало атентат”, припомни в студиото на „Здравей, България” Николай Радулов, бивш секретар на МВР. „Турските специални служби и полиция работят в много сложна ситуация, тъй като след преврата, голяма част от тях бяха обхванати от чистка. Там има и управленски и експертен проблем, който затруднява работата с тероризма. Турция в момента се бори не само с тероризма, а и с инакомислещите. Това не може да подобри работата с антитероризма. Половината от терористичните актове са извършени не от ИДИЛ, а от кюрдите, тоест, там има вътрешно политически проблем”, обясни експертът.

По думите му пряка заплаха за България няма, но има косвена опасност.

„Колкото е по-голяма терористичната опасност в Турция, колкото повече се създават вътрешни противоречия, толкова по-голям е шансът българската граница да бъде подложена на натиск, не от настоящите мигранти, а от хора, които са подложени на натиск, а животът им е в опасност. Тоест, хора, които биха имали реалното право да получат бежански статут и защита”, заяви Радулов.

Според Илхан Андай, главен редактор на „24 Родопи”, атентатът в новогодишната нощ е послание към цялото човечество.

„В първия час след новогодишната вечер, много добър боец на ИДИЛ, изпратен там, а посланието е: „Ние пишем дневния ред на 2017 г.”, коментира Илхан Андай.

Според него терористът е по-скоро от Северна Африка, а не от Узбекистан или Киргизстан, каквито са слуховете в Турция.

Повече гледайте във видеото!