След снега – студ скова страната

Снежната блокада на Североизточна България продължава.

Непроходими са пътищата в областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен.

СНИМКИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Остава затворена и магистрала „Тракия” от Ямбол към Бургас, както и главният път от Петолъчката през Карнобат към Бургас. Отворена е само отсечката от морския град към Айтос за автомобили до 12 тона.

По темата

Основният проблем в Шуменско е силният вятър и ниските температури. Все още вали слаб сняг. Преспите са огромни. Единствено тежки роторни снегорини могат да пробият блокадата по пътищата.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

„Няма постъпили сигнали до момента за бедстващи хора. Въпреки това през нощта имахме инцидентни случаи, в които транспортирахме закъсали хора с колите си в снежните преспи. Освен тези случаи, имаше и няколко влака, които бяха закъсали в преспите. Няколко общини обявиха бедствено положение. Предвид удължаването на тежката ситуация и липсата на електрозахранване и водоподаване. Две общини в Варна, една в Разград”, обясни главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Магистрала „Хемус” откъм Варна е отворена само в едното платно, в посока Варна. Другото платно се разчиства в момента. Все още обаче има силен вятър.

По пътя Варна-Добрич има участък, който е голо поле и там има сериозни навявания.

„Имаше действително 10 коли в района на Каменар. Там пътят е непроходим и вчера, и днес, няма как да го почистят машините, тъй като има снегонавявания. На места, асфалтът се вижда, на места има преспи по два метра”, обясни областният управител Стоян Пасев. „Всеки различни обяснения дава - един беше тръгнал да доставя лекарства на болна баба, другите да прибират децата, оставени при баби по селата. Така или иначе няма да свърши светът, ако един ден останат тези деца повече. Би трябвало да се подготвят, все пак медиите даваха достатъчно информация, че следва такова време. И трябваше още онзи ден да се подготвят всички за бедствието”, заяви Пасев.

Силен вятър и снегонавявания правят непроходима магистрала „Тракия” от Ямбол до Бургас.

Второ денонощие продължава да бъде затворен участъка от магистралата от Бургас посока към Карнобат. Продължава да бъде затворен и старият път през Айтос за Карнобат. Причината са силните снегонавявания и вятърът.

На изхода на Ветрен в посока Карнобат десетки водачи на леки и товарни автомобили пътуващи за Пловдив и София чакат заради затворените пътища.

Единственият възможен път за Пловдив и София е през Средец и Ямбол. От АПИ предупреждават обаче, че движението се извършва при зимни условия.

От тази сутрин е отворен за движение пътя Слънчев- бряг обзор.

Девет населени места в две общини- Сунгурларе и Малко Търново, за без ток.

Заради лошото време пристанището в Бургас е затворено за всякакъв род маневри. Летището обаче продължава да приема полети.

Важна информация за всички пътуващи. До два часа след спиране на снеговалежа трябва да са разчистени магистралите в страната. Това е нормативът на Агенция „Пътна инфраструктура”, по който работят фирмите.

Допустимо е магистралата да не е изчистена до асфалт, а върху нея да има до 3 сантиметра сняг. По главните пътища от клас "Б" приемливата снежна покривка е 5 сантиметра, а  чистенето може да започне до 3 часа след спиране на снега. Пътищата, по които минават между 500 и 2000 коли на ден, чистенето може да започне до 5 часа след края на снеговалежа, а върху настилката, според стандартите на Агенцията, е допустимо да има  до 7 сантиметра сняг.

Последен приоритет са междуселските пътища, по които минават под 500 автомобила на ден. Там чистенето може да започне чак 8 часа след спирането на снеговалежа. 

През последните 20 часа най-ниски температури са измерени в Драгоман - минус 16 градуса, в София и Добрич термометрите паднаха до минус 14.