Кой е новият американски президент?

Още в края на 80-те години на миналия век Доналд Тръмп флиртува с идеята да стане президент на САЩ. И още тогава тества посланието си от кампанията на 2016 г.: „Америка губи, имаме нужда да печелим повече”.

По темата

Но преди да стигне до Белия дом Тръмп преминава през серия банкрути, организира конкурси за красота, участва във филми в ролята на самия себе си и има собствено риалити шоу, в което си търси стажанти.

Но имиджът му на шоумен не му попречи на да спечели изборите за най-високия пост в Америка. Не го спря и серията скандали, разразили се по време на предизборната кампания. Сред тях бяха обвиненията в сексуален тормоз от няколко жени и стар запис, в който Тръмп говори за укоримо отношение към жените.

Въпреки всичко това, милиони му повярваха, че той ще направи Америка велика отново.

Но поне в първите седмици, след като спечели изборите, Тръмп не печели обществените симпатии. Само през последните дни той успя да влезе в битка с различни и популярни фигури – шефът на ЦРУ, Ангела Меркел и иконата на движението за права в Америка - конгресмена Джон Луис.

Тръмп постави Европа на нокти след като в интервю за два немски вестника каза, че НАТО е „отживелица”, а германският канцлер Ангела Меркел е направила „катастрофална грешка” като е приела в страната eдин милион бежанци.

Новият американски президент не спести и критики по адрес на медиите, които може би го направиха популярен.

Още за личността на новия стопанин на Белия дом гледайте във видеото.

Кореспондент: Ясен Дараков