Десетки ранени са откарани в болница

Тежка катастрофа в Италия. 16 души загинаха, след като училищен автобус се разби на път в северната част на страната.

В автобуса пътували ученици от Класическата гимназия в Будапеща. По неизвестни причини превозното средство се е ударило с голяма скорост в колона на мост край град Верона.

Инцидентът станал около полунощ. Някои загиват на място а други са скачали през счупените прозорци, за да се спасят от избухналия пожар.

СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

"За съжаление има пострадали, които са в тежко състояние. Най-малко 16 души са загинали. Надяваме се, че тези с по-тежки наранявания ще се възстановят", съобщи началникът на полицията във Верона Джироламо Лаканити. 

Учителката по физическо възпитание, придружаваща младежите, счупила няколко стъкла, за да помогне да учениците да избягат. В автобуса е имало общо 55 души. 39 от тях са с различни наранявания. Някои са пострадали тежко. Лекуват ги в три болници във Верона. Единият от пострадалите е в кома.

"Децата са шокирани. Казаха ми, че катастрофата е станала, докато всички са спели. Събудил ги ударът. Видели огън в предната част на автобуса. Разпространил се много бързо. А колоната на моста е влязла в самия автобус и е препречила пътя на много от тях", разказа консулът на Унгария в Италия Юдит Тимафи. 

Според свидетел на трагедията, автобусът карал няколко километра с проблем в една от гумите. Италианските власти обработват записите от видеокамери на магистралата. Групата се връщала от Франция, където изкарали ски лагер. В училището в Будапеща, от което са децата, са в траур. Над входа има черно знаме. Граждани палят свещи и оставят цветя в памет на загиналите.

Репортер: Антоанета Николова