Според него не е основателно да се смята, че той работи за интереса на Русия

„Румен Радев има всички предпоставки да се наложи като добър държавник, а това предполага президент на всички граждани и всички партии. Със сигурност ще има опити БСП да го задушат в обятията си, дори в хода на предизборната кампания. Да го приватизират като капитал в една такава политическа ситуация. Ако обаче решат да си го присвоят изцяло, ще сгрешат”, заяви в "Събуди се" президентът Георги Първанов. 

По темата

"Влизаме в една кампания, която ще мине под мотото „за” или „против” Европа и има ли алтернатива Европа или Русия. Няма такава алтернатива. Ние бяхме в прекрасни отношения с Русия, когато България стана член на ЕС. Защо това да не направи и Радев и новото правителство”, попита Първанов.

Според него няма основание подозрението, че той може да работи за чужд интерес, най-малко за този на Москва.

Относно предстоящите парламентарни избори той заяви, че очаква сложен резултат. Много партии ще имат близки резултати и ще се наложи да се направи сложна конфигурация.

„Една голяма коалиция, която преди осем години беше възможна, сега е противопоказна. Твърде много неща се изрекоха, твърде много обиди се казаха между ГЕРБ и БСП и всяко сближаване би било изкуствено и ще заложи много мини”, на мнение е Първанов.

Той бе помолен да коментира и речта на Румен Радев пред народните представители.

„Беше твърде предпазлив в оценката на събитията. Може би той и екипът му са преценили, че на този етап е по-добре да успокояват духовете”, на мнение е Първанов.

Репликата на Румен Радев към депутатите, че им остава една седмица, той коментира, че тя не се е вписвала в контекста на цялостното слово. Нарече я остра, въпреки че е била провокирана.

„Не одобрявам поведението на групата депутати, които създаваха шум. Аз обаче не бих казал подобна реплика, ако бях на трибуната. Все пак не трябва да се фокусираме върху това”, допълни Георги Първанов.

Той се върна и назад във времето, когато трябваше да произнесе своята реч пред депутатите. Първанов разказа, че я е писал в 10-12 варианта и я е готвил около два месеца.

„Все още пазя всички варианти. Човек иска да каже всичко. Въпросът е да кажеш това, което е важно, ще се чуе и ще се запомни от хората”, допълни Георги Първанов.