Дължината на пътя със специално покритие в зелено е 7,6 км

Първата в Китай и най-дългата в света естакада за велосипедисти беше издигната в град Сямън (източната провинция Фудзиен), съобщава вестник „Сямън жибао”, цитиран от БГНЕС.

По темата

Естакадите над сградите в Китай не са рядкост. В мегаполисите много скоростни пътища са издигнати над основния транспортен поток, което в известна степен облекчава трафика. Но специално съоръжение от този вид за велосипеди, които са един от най-популярните видове транспорт в Китай, се изгражда за първи път.

Дължината на пътя със специално покритие в зелено е 7,6 км. По цялата дължина пътят е ограден със специални перила и има 335 места за паркиране на лични велосипеди, както и 253 места за колела под наем.

Естакадата е изградена в рамките на програмата за развитие на екологично чистия транспорт, пише вестникът. Тя ще даде възможност не само да се привлече вниманието към екологичната ситуация в града и да се повиши сигурността на лекия двуколесен транспорт, но и реално ще разтовари платната на близките улици от велосипедистите.