"Манастирите имат пълното право и основание да имат колекции от ракия", заяви епископ Сионий

Митничари откриха 2 тона незаконна ракия в Бачковския и Троянския манастир. Ударът станал при проверка от митничарски мобилни групи на търговски обекти на територията на Троянския манастир. Те обаче влезли и в избата на манастира и открили 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по половин литър без бандерол. 

По темата

„Митниците са предупредили Светия синод още преди време, че контролът над производството на ракия и вина в манастирите ще бъде засилен. Затова ние направихме тази ракия, която е с бандерол и платен акциз. Тя се предлага на всички посетители в манастира и всеки може да си я купи. Към нея митниците нямат никакви претенции”, коментира в „Здравей, България” епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.

Относно иззетото количество – става въпрос за ракия, която е колекция на манастира, събирана от дълги години, поясни игуменът.

„Аз държа тази колекция да остане в манастира. Засега имаме споразумение да платим акциз за нея. Традициите трябва да се пазят и манастирите имат пълното право и основание да имат такива колекции”, заяви епископ Сионий.

Той бе категоричен, че ракията не е предназначена за търговия и никога не е изнасяна за продан.

„Ние трябва да спазваме закона и сме длъжни да даваме добър пример, за да бъдат изрядни всички останали”, каза още епископ Сионий.

Троянският манастир е третият в страната, който е подложен на проверка. От Агенция „Митници” са уведомили Светия синод, че акцията ще продължи. Въпреки че избата е запечатана, ракия с платен акциз и бандерол има.

Репортер: Мартин Георгиев