Застрахователите смятат, че това ще увеличи броя на измамите

Автомобилните катастрофи без пострадали хора, вече няма да се регистрират в КАТ. Това става ясно от окончателно приетите промени в наредба към Закона за движение по пътищата, съобщава Дарик радио.

По темата

Формата и съдържанието на протоколите се запазват.

Документи няма да се подписват при съмнение, че единият от участниците в пътния инцидент е пил или е шофирал под въздействие на наркотични вещества. В такива случаи ще се вика полиция.
 
До този момент не се подписваха протоколи, ако някоя от колите не може да се придвижва на собствен ход. Според застрахователите обаче това почти винаги се случва при по-тежките катастрофи.

"За самите граждани, когато произшествието е тежко и ситуацията е трудна, протоколът е последна грижа. Те не са свикнали да работят с него, притесняват се, затрудняват се. Аз не мисля, че това ще доведе до очакваното облекчение, а по-скоро ще внесе допълнително притеснение", коментира Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Промените могат да доведат до увеличаване на измамите, което ще направи застрахователите по-бдителни.

"Има хора, които целенасочено се занимават с такива измами. За тях сега ще бъде по-лесно. Ние ще увеличим вниманието си при разглеждане на ПТП-та", каза още Несторова.

Информация: dariknews.bg