Бях си преправил цялата програма за сряда, заяви лидерът на ГЕРБ

„Правихте два дни студиа, ние се готвихме, разбрахме се, съгласихме се двата щаба за „мач в две полувремена” – експертите - кандидати за министри от двете партии, втората част – само аз и г-жа Нинова на 4 очи, по 45 минути. Говорих с нея най-джентълменски по телефона. Тя каза: „Не!”. Това коментира пред NOVA лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за проваления дебат между него и Корнелия Нинова.

Относно отказа на БСП в дебата да участват и експертите, Борисов попита: 

По темата

„От какво ни е страх да си покажем хората, които ще изпълняват програмите?” Казах на Нинова, че от моя страна ще участват Томислав Дончев, Влади Горанов, Екатерина Захариева и Лили Павлова. Не са скандалджии”, коментира Борисов.

Той е категоричен, че шансът за дебат е провален, дори и да бъде насрочена друга дата.

„Няма да има дебат. Угодих им, а тя ме разиграва”, заяви Борисов. „За сряда положих всички усилия, бях си преправил цялата програма. Вече графикът ми е пълен”.

„Защо не искат да кажат кои министри ще изпълняват тази фантастична програма на БСП”, попита Борисов. И „защо бягат от това да кажат, че правителството е тяхно. Навсякъде слагат кадри от БСП и тук-там от НДСВ”. 

Тъй като социологическите проучвания сочат, че едната от двете водещи партии ще има съвсем малка преднина, Борисов заяви, че ако е втори, остава опозиция. Ако е първи обаче: 

Единствените, с които бих започнал преговори за съставяне на правителство, са Реформаторският блок и Патриотите. И те в своите изказвания посочват доста добри неща, които сме направили. Ако се постигне такъв вариант, първите, с които ще седнем да разговаряме, са те”, заяви бившият премиер.

Той определи като манипулация и лъжа твърденията, че формацията на Веселин Марешки е „обгрижвана от ГЕРБ”, за да може да се превърне в патерица, която да подкрепи евентуален бъдещ кабинет.

Нищо общо няма между ГЕРБ и партията на Марешки. С „Воля” не можем да направим коалиция, защото принципите ни са различни”, категоричен бе Борисов.

„Моето истинско притеснение е какво ще се случи след 26 март, защото трябва да се измине една много трънлива пътека, за да се състави правителство. Ще има нужда и от нормални хора в опозиция”, коментира още Борисов. 

Той отрече да бяга от дебата с Нинова заради темата за корупцията.

„Спя спокойно, не се притеснявам от проверки от страна на прокуратурата. Няма тема, по която да знам, че не съм дал максимума”, заяви той.

В ГЕРБ няма модела „Кой”. Този въпрос със страшна сила ще се зададе на 27-и и тогава изневиделица пак ще научим за хора, които никой не знае кои са. Ние в момента не знаем кой назначи г-н Герджиков. Кой назначи тези министри и областни управители? Кой ще сложи новия главен секретар на МВР. И аз не знам и затова питам. Последният, който можете да питате по тази тема, съм аз”, каза Борисов.

Извън политиката Борисов каза, че сравнието с Кръсника не го е подразнило. По време на среща на младежите от ГЕРБ на Сирни Заговезни няколко души му целунаха ръката.

„Аз отидох на младежкия ГЕРБ, на моето семейство, това е моето семейство и те ми поискаха прошка. Всички много искат да се накипрят с национални носии. Аз съм го направил с чисто сърце. Както аз на всички възрастни хора в Банкя, които съм видял него ден, съм се навел и съм целунал  ръка”, заяви Борисов.

Този акт бил демонстрация на възпитание и почитане на традициите.

И отговорът на БСП. Корнелия Нинова заяви, че е готова за лидерски диспут. Когато и където каже Бойко Борисов.

А иначе, оттук нататък  предизвиквала лидера на ГЕРБ на постоянен, задочен дебат. И  посочи първата тема от него -  ако тя стане премиер, следващият път, когато Брюксел гласува санкциите срещу Русия, България ще наложи вето.

„Чакам ви, г-н Борисов, да изразите тезата си по този въпрос”, написа до медиите Корнелия Нинова.