Блокираха пътни артерии

Блокирани пътища и горящ тютюн! Земеделци излязоха на протести в хасковско и благоевградско, заради неполучени пари.

По темата

Тютюнопроизводителите вече са продали своята продукция, но голяма част от тях не са получили парите си вече трети месец и очакват това да се случи евентуално през месец май. А през това време едва смогват да покриват разходите си, трябва да мислят и за новата реколта.

Друга причина да излязат на протест са националните доплащания, които според тях са дискриминационни за част от земеделските производители.

Тютюн на пепел - с цел реколтата да носи приходи на земеделците. Хиляди тютюнопроизводители още не са получили парите си за миналата година. В Свиленградско пристигнаха и много земеделци от Северна България. Те разчитат на тези пари, за да изхранват семействата си.

Заради неполучените пари тютюнопроизводителите нямат средства за подготовка на следващата реколта.

В гоцеделчевско също имаше протест. Недоволни тютюнопроизводители излязоха край пътя за Гърция и запалиха част от продукцията си.

В протестите се включиха и животновъди, също недоволни от разпределянето на субсидиите.

Протестиращите призоваха всички политици по време на кампанията да обърнат внимание на проблемите им.

Протестите ще продължат докато не бъдат удовлетворени исканията на земеделците.

След протестите тютюнопроизводителите са получили покана от земеделското министерство за среща във вторник. Още в понеделник обаче машините отново ще бъдат изкарани на пътя в готовност ако не бъде постигнато споразумение.

Репортер: Димитър Иванов