Каква е причината?

Полицейски шеф демонстративно изхвърли всичките си ордени и отличия пред централата на МВР. Защо доскорошният директор на областната дирекция в Перник – Валентин Бучински говори за политически реваншизъм в министерството и как беше освободен, докато е в болница, Васил Иванов разказва. 

Валентин Бучински е директор на полицията в Перник от 2015 г. До тази седмица. Разказва пред екипа ни, че половин месец след назначаването на служебното правителство разбрал, че се готви отстраняването му. На 15 февруари при него отиват двама от съветниците на служебния министър на вътрешните работи. Казват му, че срещу него има множество сигнали и те са длъжни да извършат проверка.

„Предлагали са на колеги да пишат срещу мене. Колегите, които ми го докладваха това нещо, заявиха, че са отказали да пишат такива неща”, разказва Валентин Бучински.

Служебният министър Пламен Узунов издава заповед за отстраняване от длъжност на старши комисар Валентин Бучински. Със същата заповед срещу него започва разследване. Заради сигнали от служители. Един от тях - от деловодителка, която се оплакала от грубо отношение от  страна на отстранения директор.

Три дни след издаването на заповедта за уволнението на Бучински, трима служители на МВР му я връчват. В болницата, където той постъпил след нервен срив.

Поискахме коментар по казуса от служебния министър Пламен Узунов. Отказа интервю. От пресцентъра на МВР ни изпратиха кратък отговор, в който се казва, че по случая е образувано дисциплинарно производство. И че всеки един коментар би могъл да повлияе на обективното водене на разследването.

Срещнахме се отново с комисар Бучински в дома му, няколко часа след изписването му от болницата.

„Не желая и никога повече няма да се върна в МВР. Това бяха моите награди за моят професионализъм. Министерството не желае в него да служат хора които са професионалисти. Важно е да имаме политически назначения. Само те се ценят на днешно време. Обиден и омерзен съм”, казва старши комисар Валентин Бучински.

Повече по темата гледайте във видеото.