Протестите на природозащитниците остават

Екоминистерството спря решението си за новия план за природен парк „Пирин”. По темата се изказа и президентът Румен Радев.

Въпреки това, тази вечер имаше протести в няколко града срещу строителството в парка. Над 1000 души се събраха само в центъра на София.

Според природозащитниците новият план за управление на природния парк трябва да бъде подложен на екооценка т.е. да се прецени има ли в него заплаха за природата.

По темата

Първоначално от МОСВ обясниха, че няма нужда от такава оценка. „Няма нужда от провеждане на процедура по екологична оценка в пълния обхват. Няма какво да бъде оценявано в този план”, заяви пред NOVA Мирослав Калугеров от дирекция „Национална служба за защита на природата” в МОСВ.

„В практиката до момента на нито един план за управление на защитена територия не е правена екологична оценка”, заяви Мирослав Калугеров. В последствие обаче от министерството обявиха, че ще направят екооценка на новия план за управление на природен парк "Пирин" и едва след това ще преценят дали да го одобрят или не. 

В предложения новия план за управление на „Пирин” строителство се допуска на територия от почти 4 000 хектара. За разлика от сега действащия, в който това е разрешено едва на около 200 хектара.

„Разрешено е строителството на хижи, заслони, водовземания за питейни нужди, на сгради и съоръжение за нуждите на управлението на парка и обслужване на посетителите”, обясни Мирослав Калугеров.

„Законът не е определил рамките на тези сгради и съоръжения”, отговори му Петко Ковачев.

Притесненията на природозащитниците са, че зад новия план за управление се крият нечисти интереси за застрояване на планината. И посочват намеренията на някои планински общини за развитие на туризма.

„Дава възможност за построяване на нови лифтове и ски съоръжения. Това с досегашния план за управление беше забранено”, заяви кметът на Банско Георги Икономов.

Въпреки това от екоминистерството твърдят, че самият план не позволява това да се случи.

„В зоната за туризъм и където и да било парка не могат да бъдат строени съоръжения за ски спорт и други с подобни въздействия”, заяви Калугеров.

За отмяната на решението на екоминистерството допринесе и реакцията на държавния глава. Президентът Радев коментира публичното недоволство за парк „Пирин” на страницата си във Facebooк.

„Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на национален парк „Пирин” за периода 2014 – 2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос. В тази връзка проведох разговор с министър Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес", се казва още в коментара на Румен Радев.