Само за последните 3 дни са проведени 3 операции

Спецслужбите - в акция срещу нелегалните мигранти. Само за последните 3 дни са проведени 3 операции и е разбита група за трафик на бежанци.

Меката на мигрантите в София  е „Лъвов мост”. Там са разположени повечето хостели, които приютяват нелегалните чужденци. 

По темата

 

Последната разбита група е с международно участие - българи, иракчани и алжирец.

Паралелно с тази операция има още две - в една от тях е заловен камион с 60 бежанци.

Двама българи, трима иракчани и един алжирец вече са с обвинение за трафик на хора.

„При претърсванията в дома на едно от лицата е намерено незаконно оръжие – пистолет. Отделно от едно от българските лица са иззети тефтери”, заяви Иван Гешов, ръководител на спецпрокуратурата. По думите му в тефтерите са описани схемите на плащане, което е ставало по интернет.

Хавала е на стар арабски начин за разплащане с мрежа от посредници. Човек в Турция получава парите и когато трафикантите преминат с бежанската група през България успешно, сумата се превежда на друг посредник, който я дава на трафикант.

Посредници има във всяка страна, през която преминават бежанците.

„Сумите варират различно, зависи какви са хората. От 600 до 1000 евро за България”, обясни Антон Славчев от ДАНС.

Колко нелегални мигранти са успели да прекарат трафикантите не е ясно.

Ден преди разбитата група трафиканти, столичната полиция получава информация и на кръстовище в квартал „Надежда” спира камион, в който има 60 мигранти. Трима са без документи, останалите са от дома за временно настаняване в Харманли.

„Интересното там е, че водачът на камиона се оказа, че е с 2,9 промила алкохол в кръвта. В изключително неадекватно състояние, за да извършва тази дейност”, коментира Младен Маринов, директор на Столичната полиция.

На метри от кръстовището, на което е заловен камионът с пияния шофьор и мигрантите, е офисът на фирмата- собственик на товарния автомобил. Офисът на фирмата се оказва жилище. Екип на NOVA потърси шефа на фирмата, но вратата отвори възрастна жена. Обяснява, че Любомир Михайлов е на работа в Костинброд. В гаража на фирмата му там обаче също казват, че го няма.

А полицията разследва дали фирмата му е част от мрежа за трафик на мигранти.