На възпоменателната церемония присъстваха кралят и кралицата на Белгия

Въздушното пространство над Брюксел тази сутрин бе затворено за 20 минути, за да бъде запазена минута на пълна тишина в часа, белязал преди година първия взрив в залата за заминаващи пътници на летището. Това бе част от възпоменателната церемония, на която присъстваха кралят и кралицата на Белгия, както и цялото правителство.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ

На летището пред взривения преди година терминал бе издигната трибуна, пред която бяха допуснати единствено официални лица, роднини на жертвите, както и служители от спасителните екипи, работили в деня на атентатите.

ТЕРОР В БРЮКСЕЛ: ДЕСЕТКИ УБИТИ И РАНЕНИ

Точно в 7.58 ч. местно време участниците в церемонията запазиха минута мълчание, а телевизионните камери показаха служители на летището, хванати за ръце или коленичили, със сведени глави и дълбоко разстроени.

По-късно днес в парк край аерогарата ще бъде открита възстановената статуя "С мисъл за полет" на Оливие Стрьобел, унищожена от взривяването на терористите.

Кралят, кралицата и правителството напуснаха района с влак, с който ще стигнат до Европейския квартал на Брюксел. Там те ще се прехвърлят за една спирка с метро до станцията "Малбек", поразена от терористите близо час след нападението на летището. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.