Хиляди ще посрещнат Възкресение в българските храмове

Великденска почивка по светите места у нас. Освен в курортите във и извън пределите на страната, хиляди ще посрещнат Възкресение в българските храмове.

По темата

В най-големите манастири у нас- Рилския и Бачковския,  легловата база е почти изчерпана.

Всяка година най-големият манастир у нас – Рилският, е посещаван от над 780 000 души от цял свят. Обителта е особено тачена по време на християнските празници като Великден. За празника местата за спане в района са почти изчерпани. Цените в манастира варират между 8 и 12 лева за нощувка на човек.

„Местата ни почти са заети вече, но не само на Великден, на всички големи празници, особено трите празника на Свети Иван Рилски, навечерието на успение Богородично идват много поклонници, за да намерят нужния покой, тишина и молитви”, обясни игуменът на Рилския манастир Евлогий.

От няколко години насам все повече хора търсят спокойствието на храмовете по време на християнските празници. Като семейството на Николай.

„Съдейки по самата социална обстановка в България, може би на българина му трябва малко повече вяра и затова мисля, че така е по-правилно. Навярвахме се и се наслушахме на какво ли не”, заявява Николай.

„Много софиянци вече се обръщат към нас. Знаем напрежението на живота в София, този неспирен водовъртеж между институции, служебни и семейни задължения. Хората търсят малко спокойствие и малко единение”, смята отец Евлогий.

И както пише в Библията: „Който търси-намира”. Затова все повече туристи идват тук и намират утеха и надежда. Сред иконите, сред природата, сред хората.

„Интересът към Рилския манастир е нестихващ. Винаги го е имало. Хора идват от другия край на Българя до тук”, обяснява екскурзоводът Петър Манолов.

До манастира е отишъл и Лио от Китай.

„Харесва ми не само природата, Рила, но и самият манастир. Впечатлен съм от историята ви, от това,че сте го съхранили толкова добре и съм много доволен, че съм тук”, заявява Лио.

Край село Бачково, друго свято място също е притегателна сила за вярващите - Бачковският манастир.

Поклонническият туризъм става все по-популярен, признават от манастира. В светата обител наскоро приключи реновирането на легловата база. 50% от нея вече е заета за Великден. Мястото е притегалетно за туристи, защото в района има десетки параклиси и старинни църкви. В самия манастир се намира една от трите чудотворни икони на Света Богородица у нас. За по-малко от час се стига и до местността Кръстова гора.

А тенденцията със всяка изминала година поклонниците у нас да се увеличават продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.