Федерацията на потребителите ще обжалва увеличението на цените

Федерацията на потребителите ще обжалва решението на КЕВР за увеличаване на цената на газа другата седмица. Това стана ясно след среща на БСП с браншови организации, според които по-високите цени ще се отразят на производството.

"Ще подпомогнем с наши юридически съветници процеса по подготовка на жалбата и внасянето в съда. За тях комисията не е регулиращ орган, няма прозрачност и е лост за защита на монополите”, каза лидерът на партията Корнелия Нинова. 

По темата

Тя заяви, че БСП ще настояват в новото Народно събрание отново да съществува Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР.

По думите й, фирмите предупредили, че вече има изкривявания на пазара. Търговска верига, например, си позволила вече да повиши цената на хляба, без да е поискано от производителите.

„Споделиха много тревожно, че започват да съкращават хора и че очакват да се повиши безработицата. Споделиха също така опасенията си, че ще се засили сивият сектор и че тези, които произвеждат легално ще бъдат най-засегнати, а сивият сектор и изкривяванията на пазара ще се задълбочат и в крайна сметка това ще се отрази и на бюджета и на бизнес средата”, посочи Нинова.

БСП поела ангажимент за законодателни промени, с които да се подобрява прозрачността на бизнес средата и борбата със сивия сектор.

По-рано днес шефът на енергийния регулатор Иван Иванов увери, че има шанс за понижение на цената на парното и топлата вода. Това обаче може да се случи, едва след няколко месеца.

Иван Иванов е категоричен, че след газа трябва да скочи и парното. Увеличението щяло да засегне най-много сметките ни за топла вода.

Видео: БГНЕС

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.