Москва прекратява споразумението с Вашингтон за предотвратяване на инциденти във въздуха

След въздушния удар на САЩ срещу Сирия последва незабавна и гневна реакция на Русия и искане за спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН

По темата

Руското външно министерство съобщи, че прекратява споразумението със САЩ за предотвратяване на сблъсъци във въздушното пространство на Сирия в отговор на американския удар по сирийска военновъздушна база.

СНИМКИ НА ВЪЗДУШНИЯ УДАР ВИЖТЕ ТУК

Съгласно меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасност на полетите, подписан след като Русия започна през септември 2015 г. въздушната си кампания в Сирия, Русия и САЩ разменяха информация за полетите си, за да избегнат нежелани сблъсъци в небето над Сирия.„САЩ не за първи път демонстрират подобно необмислено поведение. Това само задълбочава съществуващите проблеми в света и създават заплаха за международната сигурност”, заяви Мария Захарова, говорител на руското Министерство на външните работи.

Какво е останало от авиобазата в Сирия след удара (КАДРИ ПРЕДИ И СЕГА)

Руският президент Владимир Путин смята атаката на САЩ за агресия срещу суверенна държава, съобщи неговият говорител Дмитрий Песков. Той допълва, че според руския президент ударът е опит за отвличане на вниманието от многобройните жертви сред мирното население в хода на операциите в Ирак.

Според Путин пълното пренебрегване на фактите за използването на химическо оръжие от терористите единствено влошава значително ситуацията около Сирия.

Русия има няколко дузини бойни самолети и противовъздушни батареи в базата си в Сирия, припомня Асошиейтед прес.

В руското министерство подчертават, че военната акция на САЩ в Сирия е опит да се отвлече вниманието от положението в иракския град Мосул, където в резултат от действията, включително на американската коалиция, са загинали стотици мирни жители и където се задълбочава хуманитарната катастрофа.

„Ракетният удар на САЩ по сирийската авиобаза е агресия с измислен претекст и напомня за ситуацията в Ирак през 2003 г.”, коментира външният министър на Русия Сергей Лавров.

Той заяви, че няма информация за жертви сред руските военни и добави, че най-вероятно няма да има такива.