Това установи НАСА

Космическата сонда на НАСА Касини е открила нови доказателства за хидротермална активност на спътника на Сатурн Енцелад, които потвърждават, че в неговия океан може да има условия, които да са подходящи за създаването на живот. Това се казва в публикация в научното списание "Сайънс", предадоха ТАСС и Ройтерс.

Същевременно НАСА съобщи на пресконференция, че, освен за Енцелад, и за луната на Юпитер - Европа, има данни за "съставки", необходими за поддържането на живот, предаде ДПА.

Откритието за спътника Европа е направено с телескопа Хъбъл. Миналата година Хъбъл съзрял там "вероятни изригващи гейзери", за които се предполага, че са формирани от химическа енергия, с която може да бъде захранен животът. 

През октомври 2015 г. сондата Касини прелетя на около 50 километра от повърхността на южния полюс на Енцелад и взе проби за химически анализ на състава на "фонтаните" на спътника - струи от вода и лед, извиращи от пукнатини в ледената кора на луната на Сатурн, захранвани от намиращия се под повърхността й океан.

Пробите са показали наличие на мулекулярен водород, чийто най-вероятен източник е хидротермална реакция, предаде ТАСС. Тоест учените стигат до извода за наличието на среда, която според някои специалисти е довела до появата на живот на Земята, предаде Ройтерс.

Вече е известно, че няколко луни, орбитиращи около Юпитер и Сатурн имат подземни океани, но Енцелад е единствената, която има такъв, в който учените са открили доказателство за енергиен източник на живот.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.