Над 600 са били принудени да напуснат домовете си

Най-малко 16 души, сред тях пет деца, са загинали при срутване на сметище край столицата на Шри Ланка, а над 600 са били принудени да напуснат домовете си, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според силите на реда горяща маса изхвърлени боклуци, тежаща няколко хиляди тона и висока над 91 метра, е рухнала в района на Колонава, североизточно край столицата Коломбо, вчера вечерта по време на посрещането на местната Нова година.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

В резултат на инцидента напълно били унищожени 145 къщи, а достъпът до част от постройките продължава да е блокиран заради намиращите се в близост огромни купчини боклуци. На мястото на трагедията работят пожарни екипи, лекари и спасители. Над 600 души са получили временно убежище в държавното училище в района.

Според полицията в Коломбо истинските мащаби на нанесените щети все още са неясни, продължават да се издирват оцелели.

Местни политици отбелязват, че съвсем неотдавна парламентът на страната е предупредил, че 23 милиона тона боклуци на сметището в Колонава представляват сериозна заплаха за здравето и живота на хората, намиращи се в опасна близост до него. Според тях станалото не е стихийно бедствие а катастрофа, предизвикана от очевидната небрежност на общинските власти. Всеки ден на сметището се изсипват около 800 тона боклуци. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.