Вижте мнението на имидж консултанта Ивета Христулева

Ивета Христулева е имидж консултант, сертифицирана от английската школа Color me beautiful. Пред списание EVA тя разказва за енергията на цветовете и как те влияят не само върху нашето настроение, а и върху отношенията ни към околните, както и върху вземането на решения.

Какво е най-важно да се вземе предвид при определяне на цветовата гама, която най-добре изразява дадена личност и подчертава достойнствата й?

По темата

Определящи са тенът на кожата, цветът на очите, както и на косата, линията на тялото... Знанията за енергията на цветовете ми помагат да изготвя цялостна концепция за всеки индивид, отчитайки неговия темперамент, лайфстайл...

МЪЖ ПРЕДИЗВИКВА ЖЕНИТЕ, КАТО СЕ... ГРИМИРА (ВИДЕО)

Значи ти е нужен персонален контакт, така ли?

Да, но може да се работи и с група. На всеки поотделно правя цветови анализ, уча специално жените как да се гримират, избирайки подходящите цветове и линии за неповторимото си лице. Повечето жени не знаят къде да си сложат ружа например. Нито пък как да използват грим за всекидневието си или за вечерно събитие.

ПРОУЧВАНЕ: ПОВЕЧЕТО ХОРА ИМАТ ДРЕХИ, КОИТО НИКОГА НЕ НОСЯТ

Какво изразяваме с избора си на грим и облекло най-често?

Подсъзнателни процеси, които не можем да контролираме. Съзнателна работа е да си отворим гардероба и да изберем, но несъзнателно ни влияят много и различни фактори – преживяно, асоциации, културни наслоения.

КАК ИЗГЛЕЖДАТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ЖЕНИ НА ПЛАНЕТАТА В РЕАЛНИЯ ЖИВОТ? (ГАЛЕРИЯ)

Какви хора прибягват до услугите на персонален стилист?

Хора, които обучават, правят презентации, имат срещи на високо ниво. Които пътуват в чужбина. Айтитата са ми много сериозни клиенти. Те нямат знания за стил и буквално от анцуга и дънките трябва да ги извадя и да ги сложа в нещо, подходящо за представянето на техния продукт. Жени ме търсят, когато желаят да започнат връзка. Те често подават грешна информация с облеклото си и намират погрешния човек.

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ ПЕТНА ОТ ГРИМ ПО ДРЕХИТЕ?

Как се подава правилен сигнал, че си търсиш половинката?

С правилните шарки и дължини и деколтета. Жените смятат, че като облекат къса пола, презентацията е направена. Всъщност мъжете възприемат жената с къса пола като лесна плячка, а не като обект на дълготраен интерес. Разголена, жената демонстрира неуважение към себе си, изразява се като лека.

Как да си изберем цвета на косата?

С цветовия анализ може да се определи правилният цвят за рамката на лицето. Нали си виждала как една картина изпъква и грейва, когато е в подходящо избрана рамка, и обратното – потъва, обезличава се, поставена в неподходяща. Най-добре е да изхождаме от природата – да изберем най-близък до нашия естествен цвят, да подобрим даденото ни, а не да бягаме далеч от него.

Какви са най-често допусканите грешки?

Първо, грешната информация, подавана чрез облеклото. Второ, липсата на достатъчен набор от дрехи, с които да може да се представим навсякъде. Много от нас смятат, че едни дрехи стават и за това, и за това, и за онова, без да си дават сметка за адекватния дрескод на различните събития.

Допускат ли жените грешки, сляпо следвайки модата?

Най-често смятат, че носейки тийнейджърски дрехи, стават по-млади. В България също така млади жени носят дрехи за по-зряла възраст, така се и гримират, което ги състарява. Младите момичета не правят разлика в грима за всеки ден и за вечерно парти. Знаят си едно и си го носят от сутрин до късна доба. Не е изключение да срещнеш девойка с анцуг и маратонки и с очна линия и ярко червило. Някои пък тотално не се гримират.

Как правиш цветови анализ на практика?

Слагам едни пелерини с комбинация от шест цвята. Кожата, очите и косата отговарят веднага – лицето или светва или угасва. Понякога може да изглеждаш болен само от това, че си облечен в неподходящи цветове.

Как изборът на цвят в облеклото определя настроението?

Цветовете са вибрации, които ние възприемаме. По-активните, силно вибриращи цветове – червено, оранжево, жълто, ни дават радост и ни карат да се усмихнем. Не случайно понякога казваме, че днес ни е синьо или жълто, или черно. Цветовете могат да дадат и да ни вземат вибрации. Черното не дава, не случайно е израз на тъга. Бялото е лекота, през него преминава най-много светлина. А тя храни тялото. Бялото обаче е доминантен цвят, не е неутрален, както смятат някои.

Има ли нещо, което би определила категорично като лош вкус?

Лично мое мнение, но и като цяло на стилистите е, че много късата пола винаги е лош избор, освен ако не си танцьорка в стриптийз бар.

А какво казва персоналният стилист за клин, опънат върху задник като катедрала?

Клинът върху пълни крака с едри колене и зле изглеждащ ханш трябва да бъде покрит с туника, пола. Проблемните зони не трябва да бъдат акцентирани. С пола или рокля всичко може да се прикрие, дефектите да се превърнат в ефекти. Роклята или полата може да се носи и с целулит, и с криви крака, и с пълни, и с коремче, и с нисък ханш, стига да е с правилната кройка и дължина. Материята също е много важна. Както и мястото на талията.

Търсят ли те политици?

Не, за съжаление. Даже аз търсих връзка с новата първа дама. Те наистина си имат протокол, но дори и в рамките на протокола една лейди със сини дрехи стана за смях. Да, тя беше спазила изискванията за цвета, но кройката на дрехата й можеше да е друга, шапката също. Търсят ме хора, които работят в чужбина. Искат да си говорят на един език с партньорите си там. Разликите във визията не правят доверие. Първото впечатление е много важно, в рамките на 30 секунди те възприемат според това как изглеждаш. Маргарет Тачър е казвала, че й трябват 10, за да разбере един човек какъв е и само веднъж си е променяла мнението по-късно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.