Отбелязваме 141 години от неговата гибел

Тази вечер с тържествена заря-проверка във Враца почетоха паметта на революционера Христо Ботев. Отбелязваме 141 години от неговата гибел.

„Саможертвата на героите от 1876 г. ще се окаже първата решителна стъпка към независимостта. Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Те няма да доживеят свободата, но ще я дарят на другите“, заяви президентът Румен Радев по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България във Враца.

„Само шепа хора ще последват четата след Дунава. „Свестните у нас считат за луди“, пише по-рано Ботев. Това е най-горчивото му прозрение“, каза още президентът.

Държавният глава отбеляза и приноса на творчеството на големия поет и революционер Христо Ботев към богатството на българското наследство и изграждането на националното ни самосъзнание.

Радев призова народът ни да отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и да не забравя тези, които някога посрещнахме като „луди“, и на които днес дължим свободата си.

Кулминацията на честванията е утре на връх Околчица.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.