Говорят децата на репресираните

Преди няколко дни журналистът на NOVA Миролюба Бенатова посети Белене, за да си спомни за жертвите на репресивния комунистически режим

По темата

Белене е малък град в Северна България. Оттам минава река Дунав и надеждите за нова атомна централа. Има католическа общност, оглавявана доскоро от отец Паоло Кортези. Край Белене има и остров – красив резерват за грозни спомени. Персин и околните по-малки острови пазят страданието и смъртта на десетки, изпратени там на поправителен заради идеи, идеали, мисли и действия срещу властта. Враговете на властта са обявявани за врагове на народа.

„Поводът да отида там беше това, че всяка година на една и съща дата се организира възпоминателна среща, защото мястото все още не е достъпно през цялото време. Влиза се с разрешение. Човек и да иска, не може да отдаде почит или да види останките от лагера, защото мястото е със специален режим. Искаше ми се да отида и да покажа какво се случва, когато не се акцентира на събитието. Тази тема не е акцент, въпреки че изглеждаше така покрай последните скандали в парламента. Ако беше, щеше да има повече действащи политици”, разказа в „Здравей, България” Миролюба Бенатова.

Всяка година упоритите да помнят минават Дунав, за да се върнат на втори обект. Мястото и днес не е достъпно без разрешение. Отворено е само веднъж годишно. Режисьорът Теди Москов е сред малцината, които се възползват от отворените врати на Белене, за да отдаде почит на жертвите.

Според исторически източници от 45-а до 62-ра година у нас с различна продължителност са действали 44 лагера. Там за вразумяване са изпращани земеделци, анархисти, свещеници, чужденци, легионери, както и почти всички, свързани с царската власт, независимо от заниманието. Голяма част от тях без присъди, само по преценка на милицията или Държавна сигурност.

Свикнали сме да казваме, че днес управляват децата и внуците на вчерашната номенклатура. Какво се е случило с децата на враговете на онази власт обикновено не става дума.

Какво разказаха някои от тях пред Миролюба Бенатова – гледайте във видеото.

Не пропускайте целия филм „Врагове по наследство - говорят децата на репресираните” в предаването „Комбина” в неделя след обяд. 

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.