Загиналите на АМ "Тракия" мигранти плащали по 500 евро

Само по NOVA - говорят мигрантите, оцелели при адската катастрофа на магистрала "Тракия", пред камерата на NOVA и бащата на шофьор на буса-убиец. 

Муслем е един от осемте оцелели. Казва, че е от Афганистан на 27 години. Разказва, че пътувал към Западна Европа. 9 от бежанците платиха с живота си за мечтания Запад, а преди това всички били длъжни да дават пари. 

По темата

"500 евро дадох да вляза от Турция за България", каза той.

И така на българска територия 17 нелегални мигранти се озовават в един бус, управляван от 16-годишния Трайчо. Ден след инцидента екипът на NOVA се върна в квартала на непълнолетния шофьор. Хората там се опитаха да изгонят екипа.

Бащата на Трайчо все пак застана пред камерата на NOVA. Той разказа, че за последно го видял в събота вечерта. Твърди, че не знае как детето му се е озовало зад волана на буса с мигранти.

Изборът непълнолетен младеж да превозва мигрантите вероятно не е случаен. По този начин той не носи наказателна отговорност. За непълнолетните наказанията не са толкова строги. Същевременно властите продължават да издирват организаторите. 

„Не можем да твърдим, че организаторите на канала и при влизането и вътре са различни. Каналът се ръководи от едни и същи лица”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Така 10 души, превърнали се в източник на доходи, загинаха. Други осем са ранени, а двама от тях остават в критично състояние.

По неофициална информация на NOVA 16-годишният Трайчо е трябвало да получи за превоза 400 евро.

Собственикът на буса Дарин Атанасов, който вчера беше задържан, днес е освободен. Причината е, че е представил документи, от които става ясно, че е отдал буса под наем. В момента се издирва човекът, който го е наел.    

Репортери: Владислава Тричкова, Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.