Коми заяви, че не знае дали президентът Тръмп е възпрепятствал правосъдието

Несъмнено Русия се е намесила в изборния процес в САЩ през 2016 г. Това каза бившият директор на ФБР Джеймс Коми пред сенатската комисия по разузнаването.

СНИМКИ ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО НА КОМИ В СЕНАТА ВИЖТЕ ТУК

По темата

"Първата информация за кибератаки, свързани с Русия, получих в края на лятото на 2015-а”, заяви Коми.

САРКАЗЪМ В МРЕЖАТА: КОЛАЖИ И КАРИКАТУРИ ЗА ИЗСЛУШВАНЕТО НА ЕКС ШЕФА НА ФБР

Той посочи, че смята разговорите, които е имал с Доналд Тръмп, за много притеснителни. Но не е негова работа да определя дали държавният глава се е опитал да възпрепятства правосъдието във връзка с предполагаемата намеса на Русия в президентските избори. 

Бившият началник на контраразузнаването уточни, че президентът Тръмп е поискал от него да спре разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, но не е искал от него да спре разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г.

„Боже, дано да има записи на срещата с Тръмп", заяви още Коми по време на изслушването.

Три дни, след като уволни директора на ФБР, Тръмп написа в профила си в Twitter: „Коми най-добре да се надява, че няма записи на нашите разговори, преди да започне да говори пред пресата“. 

По време на изслушването Коми обвини администрацията на президента, че са го опозорили и са разпространили лъжи за ФБР. Той заяви, че отправените от Тръмп обвинения, че ФБР е в хаос и е зле ръководено са "чисто и просто лъжи". По думите му обясненията на президента, че Бюрото е неефективно са клевета както по отношение на него, така и на ФБР. Белият дом отхвърли тези обвинения. 

Коми каза пред комисията по разузнаване на Сената, че е останал объркан от уволнението си миналия месец и променящите се обяснения на президента за причините да вземе това решение.

„Променящите се обяснения ме объркаха и все повече ме притесняваха. Макар че законът не изисква причина да се уволни директорът на ФБР, след това администрацията реши да ме оклевети и по-важно - да оклевети ФБР, казвайки че организацията е в хаос и че служителите са загубили доверие в ръководителя й. Това бяха чисто и просто лъжи и съжалявам, че служителите на ФБР трябваше да ги чуят и че това беше казано на американците", заяви Коми.

Изслушването му в Сената се очакваше с огромен интерес, защото след него се очаква да има доста повече светлина относно това дали Доналд Тръмп ще изкара пълен мандат като президент на САЩ. Показанията на бившия шеф на ФБР са ключови, защото процедура по импийчмънт срещу държавния глава може да бъде стартирана заради обвинение в престъпление.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.