"Червените" имат право да участват в евротурнирите към днешна дата, защото са получили лиценз за това от БФС

Спортният арбитражен съд в Лозана обяви решението си по молбата на ЦСКА, свързана с участието на тима в Лига Европа през настоящата кампания. От становището става ясно, че "червените" имат право да участват в евротурнирите към днешна дата, защото са получили лиценз за това от БФС. 

От въпросното обяснение на Спортния съд обаче по-скоро се разбира, че въобще не е имало смисъл да бъде сезиран, тъй като всъщност "червените" са получили лиценз от родната централа и всъщност докато УЕФА не обяви, че отнема това право на ЦСКА, няма смисъл от жалбата. 

Ето и пълния текст на решението на КАС по казуса: 

"Спортният арбитражен съд отхвърли молбата за временни мерки по жалбата на новосъздадения клуб ПФК ЦСКА София АД (ЦСКА-София) срещу Европейската футболна централа, свързано с решение на УЕФА от 29 май 2017 г."

"В това решение УЕФА отказва молбата на ЦСКА-София за изключение от т.нар. "тригодишно правило". Т.е., правилото, според което желаещият да получи лиценз за Европа клуб трябва да е регистриран член на УЕФА в три последователни години."

"Като следствие, Европейската футболна централа индикира, че ЦСКА-София няма да може да кандидатства за лиценз за клубните ѝ турнири за сезони 2017/2018 и 2018/2019."

"Молбата на клуба за временни мерки беше отхвърлена, като се взима предвид, че властите на УЕФА не са решили да отхвърлят решението, взето впоследствие от Българския футболен съюз да даде лиценз на ЦСКА-София да участва в турнира Лига Европа през сезон 2017/2018."

"Вследствие на това, към днес (16 юни 2017 година- б.р.), българският клуб е легитимен участник в сезон 2017/2018 на Лига Европа и няма никакъв риск от това, да получи непоправими щети. Следователно, искането да се предприеме действие срещу УЕФА, която да попречи на ЦСКА-София да участва в Лига Европа през настоящия сезон, е отхвърлено", написаха от КАС, като от становището им става ясно, че всъщност не е имало смисъл "червените" да се обръщат към тях, защото са имали получен лиценз от БФС. 

Източник: Gong.bg

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си