Преподаватели настояват за по-високи възнаграждения

Университетски преподаватели искат увеличение на заплатите. Под 1000 лева е възнаграждението за някои професори у нас. Това показват последните данни за заплатите във висшето образование. 

По темата

С най-високи заплати са преподавателите в Икономическия университет във Варна - там получават средно по 2060 лева месечно. Веднага след това класацията продължава с трите медицински университета у нас - в София, Варна и Пловдив.

В дъното - с двойно по-ниски възнаграждения под 1000 лева, са преподавателите в Минно-геоложкия университет, Химико-технологичния и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Преди година Момчил сменя мястото си на катедрата. От студент вече е асистент и докторант в специалност "Компютърни системи". Младите асистенти като него обаче взимат средно по 600 лева на месец. След 15 години опит зад катедрата парите пак не стигат, твърди Асен Георгиев  - преподавател в Университета по строителство, архитектура и геодезия.

Увеличение на заплатите поискаха и синдикатите. Според тях парите могат да дойдат от излишъка в държавния бюджет на висшите училища. Преподавателите настояват и за изравняване в допълнителните възнаграждения.

За придобита научна степен "Доктор", например, в УНСС плащат по 550 лева, в Стопанската академия в Свищов – 400 лева, а двойно по-малко в Алма матер – 240 лева.

Според МОН трябва да се променят приемът и финансирането на специалностите. Тепърва ще се обсъжда и увеличаване на приема в специалности като „История”, „Философия”, „Теология” и филологиите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.