Дворецът минава в ръцете на министъра на културата

Скандалът с Националния дворец на културата влезе в Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов внесе решение НДК да премине под управлението на Министерството на културата.

По темата

Така за сградата вече няма да отговаря министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Заедно с това на поста си като директор на НДК ще бъде възстановен Мирослав Боршош. Преди два дни той беше свален по заповед на Лиляна Павлова. 

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че на 21.02 тази година Държавната агенция “Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор справка за извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати на НДК с решение на Министерския съвет.

Средствата са 17 милиона лева и са предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството заради разходите по бъдещото европейско председателство. В данните се твърди, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Възложена е допълнителна проверка, за да се изясни случаят.

На 17.05.2017 г. ДАНС е приключила проверката и е докладвала резултатите на прокуратурата. Образувано е досъдебно производство за използване на държавни пари не по предназначение.

Предстои наблюдаващите прокурори да вземат решение за следващи стъпки по казуса и евентуално повдигане на обвинения.

Припомняме, че в средата на юни от прокуратурата съобщиха, че разследването, което тече за НДК е за неправомерно изразходване на пари за ток и вода в сградата.

Прокуратурата разследва как са харчени парите за издръжка на НДК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.