Синоптиците предупреждават за лошо време в 25 области

Бури и градушки връхлетяха страната. На някои места тази нощ градушки паднаха по повече от 4-5 пъти. Топчета с големина на орех се изсипаха в района на София и Перник, както и във Врачанско, Русенско и Плевенско.

Валежите в Западна България започнаха още в неделя вечерта, като заради лошото време без ток останаха Брезник и Радомир.

Безсънна нощ за аварийните екипи на столицата, които се отзоваха на над 60 сигнала. Най-честите - за паднали клони и счупени керемиди на покриви.

Наводнения затвориха за кратко движението по ключови кръстовища и предизвикаха задръстване. По данни на застрахователите най-пострадали от градушката са автомобилите в столичните квартали „Люлин” и „Надежда”. Вече започна и опис на щетите.

В социалните мрежи се появиха снимки на нестандартни начини, с които шофьорите са опитали да предпазят колите си.

Малко след 12 часа на обяд, аварийните екипи получиха сигнал и за рушаща се мазилка на една от сградите на пешеходната зона на булевард „Витоша”.

Предполага се, че именно поройният дъжд е причина за отчупването на парчета от фасадата. По чудо нямаше пострадали пешеходци.  

Заради лошото време в София автобусните линии 45 и 47 се движат по променени маршрути.

Без ток в Западна България са 12 селища. Те са в областите на София, Ловеч, Видин и Плевен. Причината са паднали дървета върху електропроводи. 

Градушка с големина на орех е причинила сериозни поражения в град Левски. 

СНИМКИ ОТ ГРАДУШКАТА В СОФИЯ 

СНИМКИ ОТ ПЕРНИШКО, ВРАЧАНСКО, РУСЕНСКО И ПЛЕВЕНСКО

Междувременно, синоптиците предупреждават за гръмотевични бури и обилни валежи за 25 области в страната в понеделник. За 10 области има оранжев предупредителен код за силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Това са Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград. 

Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за областите Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Софийска област, София-град и Перник. В тези области също се очакват силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки, но в по-малки количества - до 35 мм за 12 часа.

При тази степен на предупреждение са възможни наводнения, прекъсвания на тока, комуникациите и водопреносната мрежа. Пориви на вятъра, градушки и мълнии могат да нанесат поражения върху сградите. Съществува опасност при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. 

Зрители на NOVA изпратиха кадри от нощната градушка в рубриката "Моята новина". Изпращайте ни и вие снимки и видео ТУК. 

 

 

ВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Мартин Георгиев 

Видео: "Моята новина"

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.