Имиджът на групировката пада, посочи зам.-генералният секретар на организацията

Все по-малко европейски доброволци се присъединяват към джихадистката групировка ИДИЛ, заяви в интервю пред в. „Фигаро“ заместник-генералният секретар на ООН Жан-Пол Лаборд, който е и изпълнителен директор на Комисия за борба с тероризма. 

По темата

След като групировката претърпя загуби в Близкия Изток, имиджът й пада и потокът на доброволци от европейски страни драстично намаля“, каза експертът, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че ИДИЛ е принудена да се върне към нивото си на обикновена терористична организация след загубата на позиции, особено в Ирак.

Лаборд подчерта, че "т.нар халифат, който си създаде групировката, е загуби своята привлекателност. Специалистът също изрази мнение, че при такива обстоятелства , е малко привържениците й да се върнат в Европа, и по-специално във Франция, за да се воюват в редиците на бунтовниците.

В същото време той призна, че дори и малък брой опитни бойци, които ще бъдат в състояние да се върнат в родината си, "могат да представляват много сериозна заплаха, допълва ТАСС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.