Глобяват ме, защото не допускам толкова висока сграда в кв. "Стрелбище", заяви главният архитект

Недоволство срещу пореден строеж на небостъргач в София. Този път в квартал "Стрелбище". Жители на квартала недоволстват срещу изграждането на 150-метрова сграда с 43 етажа. Тя ще бъде издигната на терен, първоначално предназначен за градинка. Оказва се, че и столичната община е против строежа, но не може да направи нищо.

"Върховният административен съд вече ме глобява по 1000 лева на месец, защото не допускам построяването на тази сграда". Това заяви за "Здравей, България" главният архитект на София Здравко Здравков. 

По темата

Жителите на квартал „Стрелбище“ изразиха опасения пред NOVA, че небостъргачът, който трябва да бъде издигнат в една от градинките, ще блокира квартала и някои блокове повече няма да видят слънчева светлина.

"Хората се притесняват с право. Тези искания на инвеститора са вследствие на едно изключително противоречиво решение на ВАС", поясни Здравков. 

По думите му през 2009-а година общият градоустройствен план предвижда въпросната градинка да остане запазена за озеленяване. 

"В момента се внася едно предложение с поредица от нормативни вратички, за да стане сградата 43-етажна, което я прави над 100 метра висока. Но ще задължим инвеститора да спази закона", допълни Здравков.  

По-рано стана ясно, че в София може да изникнат цели пет небостъргача - един на бул. "Цариградско шосе", два на бул. "Черни връх" и още два на столичния булевард "България". 

Единият небостъргач на "Черни връх", който трябва да се намира до търговския център, трябва да бъде висок 215 метра. 

За всички тези небостъргачи вече има разрешение от Столичната община. Но за част от тях липсва одобрение от жителите на София. Намеренията за грандиозните строителства вече предизвикаха недоволство.

А утре хората излизат на протест в градинката. Към тях ще се присъединят софиянци от кварталите „Борово” и „Лозенец”, където също ще се строят небостъргачи без одобрението на жителите на двата квартала.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.