Много горещо е и в Италия, туристите в Рим се разхождат с чадъри

Жеги мъчат България. Най-горещо днес у нас беше в Сандански и Пловдив. Това показват официалните данни на БАН. Температурата в тези градове, измерена на сянка, е достигнала 40 градуса. На слънце е било и по-горещо.

Непосилна жега мъчи и Южна Европа. На места температурите надхвърлят 40 градуса.

По темата

В Испания и Португалия е необичайно горещо. В Севиля термометрите надхвърлиха 40 градуса, а утре в Хаен се чакат 44. Дори за свикналите с жегите жители на Андалусия това са екстремно високи температури. Обявени са предупредителни кодове за опасно време.

Много горещо е и в Италия. Термометрите на автомобилите показват 40 градуса. В социалните мрежи се разпространяват  фотоколажи на картини на известни художници с добавени вентилатори и климатици. Туристите в Рим се разхождат с чадъри и се крият по сенките.

Жегата е съпътствана от суша. На няколко места горят горски пожари, като най-големият е в близост до Неапол. Туристи заснеха гъстия дим, който изглежда така, сякаш вулканът Везувий изригва.

На хиляди километри от Европа също се наблюдава необичайно явление. Гигантски айсберг се откъсна от Антарктида. Той е един от най-големите, виждани някога. Площта му е колкото на Пловдивска област, а дебелината на леда около 200 метра. Учените не знаят какво следва оттук нататък, защото толкова големи парчета лед са рядкост край Южния полюс и не са изследвани. Възможно е ветровете и теченията да изпратят айсберга в северна посока, което да го превърне в заплаха за корабоплаването.

А у нас от утре започва захлаждане, което ще се усети първо в Северна България. В Южна все още ще е горещо с температури до 39 градуса. Затова за 9 области там е обявен жълт код. Захлаждането ще продължи и през следващите дни. То ще е придружено от краткотрайни валежи с гръмотевици на много места в страната. Възможни са и градушки. По-интензивни ще са явленията през почивните дни.

ВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.