Препоръчва се Сметната палата да направи одит на финансовото управление на НДК за 2-годишен период

Временната комисия за НДК прие доклад, в който се посочва, че са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат съответните компетентни органи, информира БГНЕС.

Златева: Върху мен не е упражняван политически натиск за оставането на Боршош

С доклада се препоръчва и Сметната палата да направи одит на финансовото управление на НДК за периода 2015 – 2017 г. Този одит ще направи анализ на цялостната дейност на НДК, а не на отделни факти. Ще провери начина на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес-плановете, имат ли цели и приоритети, и ще даде препоръки за подобряване на дейността на дружеството. Не на последно място това ще подпомогне ръководството в усилията му за добро финансово управление и стабилизиране на НДК.

Боршош отказа да се яви пред депутатите, не им вярва

Докладът, който предстои да бъде гласуван в пленарната зала, беше приет с 10 гласа "за" и 9 "против".

Представителите на БСП, които бяха инициаторите на създаването на времената комисия за НДК, не останаха доволни от съдържанието на доклада.

НА РАЗПИТ В НС: Изслушват Боршош и бившия министър Деница Златева

Румен Гечев подчерта, че за него е ясно, че членовете на Съвета на директорите носят същата отговорност, каквато носи изпълнителният директор на НДК.

„Те са си взимали месечните заплати и са си кротували, което го няма в доклада. Принципалите - по същия начин. Изпълнителният директор е бил над Съвета на директорите, над принципалите си. Стигаме до извода, че над принципалът е и премиерът Борисов, чието име не виждам никъде“, каза Гечев.

И Лиляна Павлова на разпит по аферата "НДК"

Тома Биков от ГЕРБ, пък отбеляза, че тогавашният вицепремиер Деница Златева е одобрила финансовия отчет на НДК за 2016 г.

„Павлова уволни Боршош, къде е Боршош няма го сега в НДК? Превърнахте тази комисия в политически цирк. Ние показваме, че няма наши, няма ваши хора в тази държава”, категоричен бе Биков.

Мирослав Боршош - вече с обвинение

"Този доклад спуска едно приятно перде, хубава завеса върху това, което се случва в НДК. Не може да бъде вменявана отговорност на служебния вицепремиер Златева. Ако е отговорна Златева, то останалите принципали как така останаха безотговорни към това, което се е случвало", коментира Велислава Кръстева от ДПС.

Какво научиха депутатите за управлението на НДК?

„Относно това къде са парите, този въпрос е намерил своето място в доклада. Парите са разходвани една част от тях целево, свързани с поръчки за ремонт на сградата, но е установена разлика от 3,5 млн. лв. за разплащане на други дейности. Ако ще да удължим срока на комисията с една година, няма да установим нищо ново. Докладът ще бъде предоставен на компетентните органи, които да направят своята проверка. Ние не сме разследващ орган, а законодателен орган. Ако нещо е пропуснато в доклада, то ще бъде нанесено“, коментира Диана Йорданова от ГЕРБ, която е председател на комисията. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.