Светинята ще остане в града още ден

Стотици врачани се поклониха пред чудодейните мощи на Св. Пантелеймон, които пристигнаха тази сутрин в църквата "Свети Николай Мирликийски" в града. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Камбанен звън извести пристигането на Честната глава на почитания в целия православен свят великомъченик и изцерител на болните. Мощите бяха донесени от монаси от едноименния манастир в Света Гора. Заедно със светините, във Враца пристигна и копие на чудотворната икона на светеца.

Хиляди се стекоха пред мощите на светеца лечител Св. Панталеймон в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

След полагането на светите мощи в църквата „Св. Николай Мирликийски“ беше отслужена архиерейска света литургия и водосвет, оглавени от Врачанския митрополит Григорий.

Двете светини ще останат в храма до утре сутринта, а той ще бъде отворен, докато има хора, които да искат да се поклонят и да се помолят на светеца лекар.

27 юли - празник на свети Панталеймон

След това мощите на светеца ще бъдат пренесени във врачанската болница за освещаване на мястото, където ще бъде изграден храм с името на Свети Пантелеймон.

София и Враца са единствените градове в страната, които приеха двете светини. След това иконата ще бъде дарена на храма “Св. Пантелеймон” при Дома за възрастни хора в квартал “Княжево” в София, а мощите на светеца ще се върнат в Света гора, където се съхраняват. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.