Старият път, който се ползва в момента, е двулентов, тесен, с много завои и 12 тунела

До края на годината Сърбия ще отвори магистралата от Калотина почти до Ниш. От българска страна обаче пътят все още е стар и тесен. По трасето днес премина екип на NOVA.

„Влизаш в България и просто нямам думи. А това е лицето на България”, казва Димитър, шофьор на камион.

Тир се запали на АМ "Струма" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Всеки, който е пътувал към Сърбия през ГКПП „Калотина”, знае, че пътят до границата е тесен и опасен. Старият път, който се ползва в момента, е двулентов, тесен, с много завои и 12 тунела. Маршрутът е изключително живописен, но при натоварен трафик, това трасе е кошмар за шофьорите.

„Тясно е, можеш да се хвърлиш директно в реката. Има такива с колите, които ти “секат” пътя. И ако си натоварен, свършен си”, споделя Димитър, шофьор на камион.

Жена загина, а дете пострада при сблъсък на "Хемус" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Източният лъч на Европейски коридор номер 10. Строителството на сръбския участък между Ниш и българската граница е на финалната права.

За Сръбското правителство той е приоритетен. Регионалният министър и премиерът провериха строителството и препоръчаха темповете на работа да се ускорят.

Охранителни камери заснеха как самолет се разбива на магистрала (ВИДЕО)

„Апелът ми към подизпълнителите е да се работи колкото може по-дълго. На няколко смени”, заяви Зорана Михайлович, министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия.

Задръстване на "Тракия" заради премахване на мост (ВИДЕО)

До пролетта на 2018 г. трябва да е готов и тунелът в най-тежката част от трасето между Бела Паланка и Ниш. Десетките малки магазинчета, механи и автосервизи по стария път чакат този момент с притеснение. Голяма част от тях ще се изправят пред фалит.

3 месеца без книжка и 1000 лева глоба за шофиране в аварийната лента

„Нямаме излаз на новата магистрала. Никой не ни е осигурил места, където да си преместим бизнеса. Аз ще почна да гледам кокошки. Не знам какво друго да правя”, обяснява Деян, собственик на автосервиз.

Новата магистрала ще се плаща. Кога точно ще бъдат инсталирани толпунктовете - засега не се знае.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.