Програмата на цялото посещение е във Варна

За първи път от 10 години насам френски президент пристига на официална визита в България. Еманюел Макрон и съпругата му Брижит идват у нас в четвъртък вечер по покана на българския държавен глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов.

Варна в трескава подготовка за визитата на Макрон

Програмата на цялото посещение е във Варна, а високопоставените гости ще бъдат настанени в правителствената резиденция „Евксиноград”. Маршрутът, по който ще премине ескортът на Макрон след пристигането му във Варна, се пази в тайна. Поетапно ще бъдат затваряни отсечки от големи булеварди в морската ни столица като част от мерките за сигурност, предприети от българските власти.

Брижит Макрон: Ако не бях избрала Еманюел, щях да пропилея живота си (СНИМКИ)

Официалните разговори ще се проведат в петък. Тогава Еманюел Макрон ще се види поотделно на четири очи с Румен Радев и Бойко Борисов. Ще посети и Военноморското училище във Варна.

Паралелна програма ще иматт първите дами Брижит Макрон и Десислава Радева. Те ще посетят Ботаническата градина в Балчик.

България е последна спирка от източноевропейската обиколка на френския президент. 

Френското президентство даде официална роля на Брижит Макрон (СНИМКИ)

Основна тема за Макрон по време на обиколката му в Централна и Източна Европа са така наречените командировани работници. Става дума за честата практика компании в европейските страни с по-ниски заплати да командироват служителите си на други места. Така хем работят в друга държава, хем работодателят им плаща заплати и осигуровки според правилата в родината им.

Според сега действащия режим, командированият работник има право на престой три години. Европейската комисия обмисля да го намали на две години. Но френският президент настоява този период да бъде не повече от година. 

Репортер: Нивелина Няголова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.