През август е имало само 4 дни без жертви на пътя

Това лято всеки ден на пътя е имало по две жертви. Едва 4 са дните през август, в които няма загинал на пътя. В края на сезона от полицията направиха равносметка за изминалите 3 месеца. Какво показват числата?

През изминалите 4 месеца загиналите са 184, ранените 2000. И действително сметката показва, че всеки ден по пътищата на страната са загивали по 2 души. Общо катастрофите са 2075.

Мъж катастрофира заради звъннал телефон (СНИМКИ)

Положителното в тази черна статистика е, че загиналите това лято са по-малко от миналата година. А 2-ри, 8-и, 10-и и 18-и август са дните без загинал при катастрофа. И тъй като често зад волана сядат смели, но неопитни младежи, днес именно такива шофьори имаха възможност да получат майсторски урок по безопасно шофиране.

На пътя младият шофьор обикновено надценява своите способности и подценява риска от многото конски сили. Мартин е с книжка само от месец. На пистата обаче наученото по време на шофьорския курс се оказа недостатъчно. В реална ситуация резултатът би бил катастрофа. А при висока скорост вероятно и жертви.

21-годишно момиче загина при челен сблъсък

Зад волана сяда Дейвид. Отново ученик, но без шофьорска книжка. Признава, че е карал кола, но е нетърпелив да седне до професионалния инструктор. Няколко кръгчета по прашната писта - безценен урок за цял живот.

Уроци като този няма как да се научат нито по време на курса, нито в училище. А от началото на годината на пътя са загинали 20 деца - колкото една цяла училищна цяла класна стая.

Пътна полиция в цяла Европа обяви 21 септември за ден без жертви на пътя. Миналата година в България целта беше постигната. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.